Το τέλος της μεσαίας τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες

234234323





















Μετάφραση από ΕλεύθεροςΑρθρογράφος
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με δημοσιεύματα τους, κρούαν τον κώδωνα κινδύνου : για το θάνατο της μεσαίας τάξης της Αμερικής και το τέλος του «αμερικανικού ονείρου».

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αμερικανική δικτυακή πύλη - "Το τέλος του αμερικανικού ονείρου», ένας από τους κύριους λόγους για αυτό, είναι ότι ο ρυθμός της αύξησης του κόστους διαβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλότερος από την αύξηση των μισθών.Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους για φαγητό, ενοίκιο, ασφάλιση υγείας, και ως εκ τούτου ο αριθμός των «εργαζόμενων φτωχών» στη χώρα αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι σημερινές αρχές των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την παρακμή της μεσαίας τάξης, που κάποτε υποστήριζε τη χώρα.

Για παράδειγμα,τα ασφάλιστρα υγείας έχουν αυξηθεί 3 φορές πιο πάνω σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, και το 2016, σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση 20,3% στις πληρωμές αυτές,γεγονός που θα επηρεάσει εκατομμύρια οικογένειες.
Από τον Ιούλιο του 2012, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε από 73 σε 162 είδη προϊόντων. Σήμερα, 47 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας,για  κάθε πέμπτο παιδί στην Αμερική εκδίδεται κουπόνι τροφίμων, 1.5 εκατομμύριο  αμερικανικές οικογένειες ζουν με λιγότερο από $ 2 δολάρια την ημέρα, και κάθε χρόνο 46 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τραπεζών τροφίμων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μέλλον δεν φαίνεται πολύ λαμπρό για τους "συνήθεις σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς», δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των Αμερικανών, που προηγουμένως θεωρούνταν ως μέρος της μεσαίας τάξης, χάνουν τις δουλειές και τα σπίτια τους. Η έλλειψη στέγης και η πλήρη εξαθλίωση έχουν γίνει μια πραγματική προοπτική στη ζωή της μεσαίας τάξης, και μαζί τους η εξαφάνιση  - ο θάνατος του «αμερικανικού ονείρου».
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης, το ήμισυ των Αμερικανών κερδίζουν λιγότερα από το ελάχιστο όριο διαβίωσης ($ δολάρια 16.87 ανά ώρα), δηλαδή λιγότερο από $ 30.000 δολάρια ετησίως. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο εσόδων, όπως εκτιμάται από την "Συμμαχία για μια δίκαιη κοινωνία», δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί ένα  κατάλληλο,  μέτριο βιοτικό επίπεδο, ακόμη και με δύο εργαζόμενους σε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν επτά υποψήφιοι, έτσι τα 15$ δολάρια  ανά ώρα πληρωμής είναι αρκετά μόνο για ένα άτομο να κάνει μόλις και μετά βίας τα άκρα να συναντηθούν.
Μια άλλη μελέτη (Go Banking Rates) διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δεν έχουν αποταμιεύσεις, ενώ περισσότερο από το 70% έχουν λιγότερο από  1.000 δολάρια  αποταμιεύσεις. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της "The Pew Research Center", σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισές αμερικανικές οικογένειες δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Η έλλειψη αποταμιεύσεων επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους ενήλικες Αμερικανούς η όποια εξοικονόμηση που έγινε μετά την ύφεση δείχνει πλέον αρνητικές τιμές. Η Wall Street Journal αναφέρει ρητά ότι το 62% των Αμερικανών δεν έχουν ακόμη  500$ δολάρια για επισκευή έκτακτης ανάγκης του οχήματός τους, και η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις έκτακτες δαπάνες σε ποσό των 400 $ δολαρίων.
Παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 5%, στην πραγματικότητα είναι 10%, εάν η βραχυχρόνια άνεργοι λαμβάνονται υπόψη, και 23%, εάν ληφθούν υπόψη οι μακροχρόνια άνεργοι. Μεταξύ 2007 και 2013, ο μέσος όρος πρόνοιας έχει μειωθεί κατά 40%, αφήνοντας φτωχότερο το ήμισυ των Αμερικανών με δυσμενή επίπεδα της προσωπικής περιουσίας τους, που υπόκεινται σε βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, η άλλοτε ισχυρή μεσαία τάξη της Αμερικής έχει μειωθεί σε ένα επίπεδο κάτω από το μέσο όρο και συνεχίζει να μειώνεται, και η μισή Αμερική ζει δίπλα στη γραμμή, πέρα από το οποία αρχίζει η πραγματική φτώχεια.
Η επιχειρηματική έκδοση των Financial Times μιλά για οικονομικές αναταραχές σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τις αμερικανικές οικογένειες οι οποίες θα γίνουν μάρτυρες της κατάρρευσης της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ, επειδή ένας στους πέντε Αμερικανούς ενήλικες σήμερα ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, 5,7 εκατομμύρια εντάχθηκαν στις τάξεις των Αμερικανών με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα. Περισσότερο από το 45% από αυτούς, ή 2,5 εκατομμύρια ενήλικες προστέθηκαν στις τάξεις των ατόμων με τα χαμηλότερα εισοδήματα μετά το 2011, δηλαδή ακόμα και μετά την ύφεση που υποτίθεται ότι τελείωσε.
Ένας αριθμός Αμερικανών παρατηρητών διαπιστώνει τον αργό θάνατο του «αμερικανικού ονείρου». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα οι οικογένειες της μεσαίας τάξης αντιπροσώπευαν το 62% των συνολικών εσόδων της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 43%.
Με την πάροδο των ετών, η μεσαία τάξη της Αμερικής έχει σταθερά πτωτική πορεία του εισοδήματος της, των ιδίων κεφαλαίων της, ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώνεται σταθερά, και μόνο το κόστος ζωής αυξάνεται. Τώρα, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων, οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας από ποτέ άλλοτε, και δεν υπάρχει καμία αλλαγή προς το καλύτερο.
Από το 1971, η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί από 61% έως 50%. Πλούσιοι Αμερικανοί αυξάνουν τον πλούτο τους με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό, οι μεσαίες και κατώτερες  κοινωνικο-οικονομικές ομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική μελέτη από το Pew Research Center, το μέσο εισόδημα των πλουσιότερων Αμερικανών μεταξύ του 1971 και του 2014 αυξήθηκε κατά 47%.
Η σημερινή κοινωνική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι η Αμερική είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων οικονομικών, στρατιωτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών κολοσσών που ελέγχουν πλήρως την πορεία της πολιτικής διαδικασίας - κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν. Αυτός ο έλεγχος της πολιτικής διαδικασίας καθορίζει τον τρόπο που πάνε τα πράγματα.
Προς χάριν αυτών των προσπαθειών, οι νέοι νόμοι και κανονισμοί και οι  απαιτήσεις που προκύπτουν και οι επιδόσεις   τους παρακολουθούνται, σύμφωνα με την  αμερικανική κυβέρνηση η οποία εγγυάται απλώς την άσκηση αυτών των συμφερόντων. Παράνομοι πόλεμοι και επαγγελματικά συμφέροντα, και ο κατασκευασμένος "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτούς και αυτό  είναι επιεικώς  ενοχλητικό. Αφού οι νόμοι δεν παρεμβαίνουν για την πρόληψη στο κλείσιμο του αμερικανικού χώρου εργασίας, ή για  την επίλυση του προβλήματος του χρέους των μαθητών που αγγίζει το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ή για την  έλλειψη καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και δωρεάν ιατρικής βοήθειας στους απόρους, ή για την κρίση της οικονομικά προσιτής στέγασης κ.λπ. Γι 'αυτό και η φιλελεύθερη πύλη ειδήσεων - Opednews.com - αναφέρει ότι ο αμερικανικός λαός είναι όμηρος του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας, και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν την χώρα τους πίσω - να την πάρουν μακριά από την ολιγαρχία και τους υπαλλήλους της
.Όπως σημειώνει ένας από τους ιδεολόγους του αμερικανικού συντηρητισμού, πολιτικός και δημοσιογράφος Πάτρικ Μπιουκάναν με άρθρο του που δημοσιεύεται στο The American Conservative,με το τέλος της εποχής των μεγάλων εθνικών έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετώπισε το πιο οδυνηρό πλήγμα η μεσαία τάξη της χώρας. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα με προϋπολογισμό $ 4 τρισεκατομμύρια ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα σταθερό έλλειμμα των  1 τρισ δολαρίων επί τέσσερα συναπτά έτη. Για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, οι αμυντικές δαπάνες και άλλα κοινωνικά προγράμματα θα πρέπει να περικοπούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πάτρικ Μπιουκάναν έθεσε κρίσιμα ερωτήματα: Πόσο καιρό οι  Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν να  δαπανούν περισσότερα από δέκα επιτυχημένες χώρες στο σύνολο τους; Πόσο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προστατεύουν δεκάδες χώρες στο μισό πλανήτη γύρω  από την Αμερική;
Πόσο καιρό θα  επιτρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να δαπανούν περισσότερα από δέκα επιτυχημένες χώρες στο σύνολο τους; Πόσους περισσότερους πολέμους, δανειζόμενες με κόστος τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, θα συνεχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν;
Εν τω μεταξύ, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα ερωτήματα, η μεσαία τάξη της Αμερικής, και μαζί με αυτή, το «αμερικανικό όνειρο», βρίσκεται αντιμέτωπη με σταδιακή καταστροφή ...

Βλαντιμίρ Platov, ειδικός για τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα για το ηλεκτρονικό περιοδικό «Νέα Ανατολική Outlook".
Μετάφραση από http://elefterosarthrografos.blogspot.gr/




First appeared:http://journal-neo.org/2016/01/12/the-end-of-the-middle-class-in-the-united-states/


First appeared:http://journal-neo.org/2016/01/12/the-end-of-the-middle-class-in-the-united-states/

First appeared:http://journal-neo.org/2016/01/12/the-end-of-the-middle-class-in-the-united-states/ - διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δεν έχουν αποταμιεύσεις, ενώ περισσότερο από το 70% έχουν λιγότερο από $ 1.000 ΗΠΑ αποταμιεύσεις. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία του "The Pew Research Center", σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα μισά από αμερικανικές οικογένειες δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Η έλλειψη αποταμιεύσεων επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους ενήλικες Αμερικανούς των οποίων την εξοικονόμηση μετά την ύφεση δείχνουν πλέον αρνητικές τιμές. Η Wall Street Journal αναφέρει ρητά ότι το 62% των Αμερικανών δεν έχουν ακόμη $ US 500 για την επισκευή έκτακτης ανάγκης του οχήματός τους, και η έρευνα Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν είναι σε θέση να καλύπτει τις έκτακτες δαπάνες κατά το ποσό των $ ΗΠΑ 400.
thumbnail
About The Author

0 comments