Πόσο καλά πέρναγαν οι Έλληνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία και άλλα παραμύθια

 Αποτέλεσμα εικόνας για Έλληνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Γράφει η Μελίνα Κονταξή*
συνεργάτη του Ελεύθερου Αρθρογράφου
Ο Πατριάρχης Ιωακείμ το 1906 γράφει στις οθωμανικές αρχές (στον σουλτάνο, στον    πρωθυπουργό, στον υπουργό δικαιοσύνης)  για τους εξισλαμισμούς και για το θέμα των  χριστιανών που έγιναν κρυπτοχριστιανοί εξαιτίας της καταπίεσης, και πιστεύοντας τις διακηρύξεις περί προστασίας των χριστιανών και ελευθερίας συνείδησης με το τανζιμάτ    του 1939 θέλησαν να σταματήσουν την προσποίηση και το πλήρωσαν.

Το 1906 ο Πατριάρχης γράφει στον Οθωμανό υπουργό δικαιοσύνης αναφέροντας πως ο καϊμακάμης Ακ Γαδ (τοποτηρητής) εκβίαζε πρώην κρυπτοχριστιανούς που είχαν   αποκαλύψει την αλήθεια να ασπαστούν το Ισλάμ, διέλυε και εμπόδιζε αρραβώνες και γάμους, ότι στην οθωμανική απογραφή οι υπάλληλοι απαίτησαν αυτοί οι χριστιανοί να καταγραφούν ως μουσουλμάνοι και δεν αναγνώριζαν τις γυναίκες και τα παιδιά  τους, και  επειδή οι δύσμοιροι που θεώρησαν ότι υπήρχε περίπτωση φιλελευθεροποίησης της   οθωμανικής αυτοκρατορίας διαμαρτύρονταν, εξόρισαν τους πρόκριτους και συνέλαβαν   τον επίτροπο.
Όλα αυτά δεν γίνονταν τα χρόνια πριν το 1821 γίνονταν και μετά, αφού υποτίθεται η οθωμανική αυτοκρατορία είχε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για  την προστασία των μη μουσουλμάνων. Το δε συγκεκριμένο γράμμα του Πατριάρχη έχει  ημερομηνία 1906. Σιγά να μην υπήρχε λόγος για κρυφά σχολειά σε μια τόσο ελεύθερη κοινωνία που σεβόταν τους μη μουσουλμάνους.
Σε άλλο γράμμα, και πάλι προς τον  υπουργό δικαιοσύνης, του αναφέρει πως τα παράπονα των ορθοδόξων είναι ότι τα παιδιά τους αρπάζονται βιαίως από τα σπίτια τους και εξισλαμίζονται, ενώ ζητάει οι χριστιανές που λένε ότι θέλουν να εξισλαμιστούν να παρουσιάζονται στο διοικητικό συμβούλιο με τη χριστιανική ενδυμασία τους γιατί υπήρχαν περιπτώσεις που έβαζαν μουσουλμάνες στη θέση τους.
Σε τρίτο γράμμα του, το 1908, αναφέρει καταγγελίες ότι άρπαζαν αγόρια και κορίτσια από τα σπίτια τους και ασελγούσαν πάνω τους εξαναγκάζοντας τους να εξισλαμιστούν, ενώ αντί για τους δράστες κατέληγαν να τιμωρηθούν οι γονείς και οι συγγενείς.

Τόσο καλά λοιπόν περνούσαν οι Έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία αγαπητοί οθωμανολάτρες, που το γεγονός ότι στηρίζετε ένα τέτοιο καθεστώς δείχνει ότι ανεξαρτήτως ψευδαισθήσεων -κυρίως περί αριστερής και προοδευτικής ιδεολογικής ταυτότητας- είστε οπαδοί του χειρότερου φασισμού.

*Ιστορικός-Δρ.Βαλκανικού Πολιτισμού

thumbnail
About The Author

0 comments