«Απάντηση» στον Trump: Βόμβα υδρογόνου η Β. Κορέα, νέο βαλλιστικό πύραυλο το Ιράν

Η ανησυχία την οποία εξέφρασε τόσο ο Emmanuel Macron όσο και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πολεμικές «ιαχές» του Donald Trump από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά και η αμφισβήτηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μοιάζουν δυστυχώς να δικαιώνονται ήδη.
Σήμερα, για του λόγου το αληθές, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ απείλησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρό τους ότι «θα πληρώσουν ακριβά», κάνοντας λόγο για την «πιο ισχυρή απάντηση» -η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού.
«Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», δήλωσε ο Kim Jong-un, για να προσθέσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».
Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε και η αντίδραση της Τεχεράνης, με την παρουσίαση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, με ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων -η οποία συνοδεύτηκε από τις (μάλλον οργισμένες) δηλώσεις του (θεωρούμενου ως μετριοπαθούς) προέδρου του Ιράν, Hassan Rouhani.
«Δεν θα αναπτύξουμε μόνο τους πυραύλους μας, αλλά θα ενισχύσουμε και τις αεροπορικές, τις χερσαίες και τις θαλάσσιες δυνάμεις μας. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε ο Rouhani στην ομιλία του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν εξαντλείται στις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και της Τεχεράνης, αλλά στη στάση που θα κρατήσουν από εδώ και στο εξής οι ισχυροί τους σύμμαχοι -η Κίνα και η Ρωσία. Κι αυτό διότι είναι προφανές ότι ο βασικός στόχος του Trump και όσων χαράζουν σήμερα την αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν είναι πρωτίστως ο Kim και ο Rouhani ή οι Φρουροί της Επανάστασης, αλλά η αποδυνάμωση των δύο μεγάλων ανταγωνιστών που απειλούν την παγκόσμια ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών.
liberal

thumbnail
About The Author

0 comments