Το ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής



Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να τελείωσε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αλλά σε περιφερειακό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί ισχυρές αντιπαλότητες οι οποιες έχουν πολλές ομοιότητες με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τυπικό παράδειγμα θα πρέπει να θεωρηθούν οι σχέσεις Ιράν και Σαουδικής Αραβίας που επηρεάζουν την πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη σήμερα: την Μέση Ανατολή.



Το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και επηρεάζει πολλαπλώς τον υπόλοιπο πλανήτη -απο τις τιμές του πετρελαίου μέχρι την ειρήνη στην Μέση Ανατολή-είναι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αποτέλεσμα του ρόλου που διεκδικούν οι δύο χώρες στον Αραβικό Κόσμο και που είναι εντελώς διαφορετικός απο εκείνο της δεκαετίας του ΄70 όταν η επανάσταση στο Ιράν και η άνοδος των μουλάδων έφερνε τις δύο χώρες πιο κοντα. Πλέον, οι πρόσφατες εντάσεις έχουν να κάνουν με το πώς βλέπουν τον εαυτό τους και τον ρόλο τους στην περιοχή.

Το πρόσφατο "ναυάγιο" στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ ,για το ύψος της παραγωγής του πετρελαίου είναι απλώς ένα απο τα πολλά επεισόδια στον Αραβικό Ψυχρό Πόλεμο. Στο Ριάντ, η συμφωνία για τις κυρώσεις στο Ιράν, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τα δημοσιονομικά προβλήματα και ο πόλεμος κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει πίεση στην σαουδαραβική βασιλική οικογένεια. Και αυτό την ωθεί να στραφεί προς τους εξαιρετικά συντηρητικούς.

Απο την άλλη πλευρά, πολλές απο τις επιλογές που έχουν κάνει η ΗΠΑ στην περιοχή έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό καθώς αναρωτιούνται τι τελικά μπορεί να θυσιάσει η Ουάσιγκτον για τον καλύτερο φίλο της στο Αραβικό κόσμο. Όλα αυτά, την οδηγούν να σκληραίνει την στάση της σε όλα τα ανοικτά μέτωπα που έχει με τον Ιραν: Συρία, Υεμένη, Ιράκ.

Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, νιώθει ενθαρρυμένο από μια πυρηνική συμφωνία η οποία είναι πιθανό να του προσφέρει μια ανακούφιση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για περιφερειακή επιρροή και εξουσία, με την υποστήριξη του καθεστώτος του Άσαντ, τις φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο . Ακόμη, παρέχει βοήθεια στους Χούτις στην Υεμένη. Το Ιράν έχει επίσης συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια της πυρηνικής συμφωνίας επιδιώκοντας ένα πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή:premium.paratiritis.gr
thumbnail
About The Author

0 comments